YABANCI ÜLKE MAKAMLARINCA VERİLEN BOŞANMA KARARLARININ TESCİLİ, 13.03.2024

YABANCI ÜLKE ADLİ VEYA İDARİ MAKAMLARINCA VERİLEN BOŞANMA KARARLARININ NÜFUS KÜTÜĞÜNE TESCİLİ (Boşanan eşlerin birlikte müracaatı ile)

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

  1. Aile kütüğüne tescili talep edilen orjinal Almanya Federal Cumhuriyeti Mahkeme Kararı (das orginale,begründete, rechtskräftige, Apostille versehene Scheidungsurteil) Mahkeme Kararında kesinleşme rechtskräftig) şerhi bulunmalıdır. Mahkeme Kararında’’Apostille’’ Tasdik Şerhi bulunmalıdır. Bu şekilde düzenlenmiş Mahkeme Kararının Başkonsolosluğumuzda kaydı bulunan yeminli bir tercümandan Türkçe tercümesi gerekmektedir. (1 asıl takım (orijinal mahkeme kararı ve tercümesi) ve 2 takım fotokopi (karar ve tercümesi) Kayıtlı Tercümanlar listesine www.konsolosluk.gov.tr veya buraya tıklayarak ulaşılabilir.

  2. T.C. Kimlik Kartı (Nüfus) veya pasaport, taraflardan biri yabancı ise, yabancı eşe ait kimlik kartı/ pasaportun aslı ve noter tasdikli Türkçe tercümesi, yabancı eşe ait orijinal Uluslararası Doğum Belgesi (Formül A) (veya Apostille Tasdikli orijinal doğum belgesi ve noter tasdikli Türkçe tercümesi)

  3. T.C. vatandaşlığından çıkarak, Almanya vatandaşlığına geçilmiş ve Alman makamlarında isim, soyadı değişikliği yapılmış ise buna ilişkin belgelerin aslı ve Türkçe tercümesi,

  4. Vekil aracılığı ile yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı boşanma tenfizi yetkisini içeren özel vekâletnamenin aslı (vekâletname Alman makamlarından (noter) düzenlenmiş ise Apostil Tasdik Şerhini taşımalıdır. Almanca düzenlenmiş vekâletnamenin Başkonsolosluğumuzda kaydı bulunan yeminli bir tercüman tarafından Türkçe tercümesi yapılmış ve Başkonsoloslukça tasdik edilmiş olması gerekmektedir.)(Eski eş vekil olamaz)

  5. Tanıtılması istenilen kararla ilgili Türk mahkemelerince daha önce verilmiş ve kesinleşmiş mahkeme kararı varsa, aslı veya fotokopisi.( Ayrıca daha önce T.C. Nüfus Müdürlüklerinde, Başkonsolosluklarda müracaat yapılmışsa bu müracaat sonuçlanmadan yeniden müracaat edilmemelidir.)

  6. Yarım kapaklı dosya (Ösenhefter A4, mit halber Vorderdeckel)

Evrakınızı eksiksiz hazırlayarak boşandığınız kişi ile birlikte gelmeniz işlemlerinizin hızlı sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır.

Harç Bedeli:

Tercüme tasdiki bedeli evrak başına 18 Avro ’dur. (Orijinal belge sunulmadığında beher sayfadan 18 € harç tahsil edilecektir.)

Posta ve dosyalama bedeli 28 Avro ‘dur.

Başkonsolosluğumuzda harçlar nakit olarak tahsil edilmektedir.

ÖNEMLİ NOTLAR:

  • Yabancı ülke de yapılan boşanmaya ilişkin evlilik, henüz nüfus kayıtlarına işlenmemişse, tarafların öncelikle evlilik olayını nüfus kayıtlarına tescil ettirmeleri gerekmektedir.

•Yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen boşanma kararların aile kütüğüne tesciline ilişkin başvurular; her iki tarafın bizzat müracaatı ile veya kanuni temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla yapılır.

Taraflardan birinin ölmüş ya da sadece yabancı ülke vatandaşlığı (boşanma tarihinde) bulunması halinde:

Ölü tarafın kanuni yararı bulunan mirasçılarının tespit edilememesi, Yabancı uyruklu tarafın ikamet adresinin tespit edilememesi ve herhangi bir nedenle ulaşılamaması,

Yabancı uyruklu tarafın başvuruyu kabul etmemesi veya kasıtlı olarak kaçınması durumunda, Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin yukarıdaki durumları belgelemesi kayıt ve şartı ile tek taraflı başvurusu kabul edilir.

  • Taraflar başvurularını aynı anda birlikte veya ayrı zamanlarda yapabilir. (Müracaatın birlikte yapılması işlemleri hızlandıracaktır) Tarafların birlikte başvurmamaları halinde her iki müracaat tarihi arasındaki süre doksan günü geçemez. Diğer eşin başvurusu alınamazsa, başvuru reddedilir. Başvuru formu taraflarca veya vekillerince mutlaka yetkili memur önünde imzalanacaktır. Aynı anda birlikte müracaat edilmemesi halinde, taraflar farklı bir başvuru makamına başvuru yapamaz.
  • Ayrı ayrı müracaat eden ancak doksan günlük süre geçmiş olduğundan başvurusu reddedilen tarafların birlikte tekrar müracaat etmeleri halinde müracaatları kabul edilir. Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde başvuru esnasında tercüman bulundurulması gerekir.
  • Yabancı ülkede evlenilmiş ise evlenmenin nüfus kayıtlarında tescil edilmiş olması gerekmektedir.
  • Boşanan eşlerin her ikisi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkmış ve boşanma, vatandaşlıktan çıktıktan sonra gerçekleşmiş ise; boşanmanın Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilmesi yeterlidir: Vatandaşlık bölümünde Olay Bildirimi yaptırılmalıdır.
  • Çok uyruklu vatandaşlarımızın uyruğu bulunduğu diğer ülke kimliği ile alınmış bulunan yabancı ülke adli veya İdari makamlarınca verilen kararlarda, tarafların nüfus kayıtlarında çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama bulunması ve aynı kişi olduğunun tespit edilmesi halinde işlemler sonuçlanır. Tarafların nüfus kayıtlarında çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama bulunmaması, aynı kişi olduğunun tespit edilememesi ve çok vatandaşlığın aile kütüklerine tescilinin yapılmamış olması halinde başvuru reddedilir. Evlilik içinde doğan çocukların doğum bildirimi (nüfusa kaydı) henüz yapılmamışsa, bu müracaattan önce www.konsolosluk.gov.tradresinden randevu alarak doğum bildiriminin (nüfusa kaydının) yapılıp sonuçlanmış olması gerekmektedir.
    • Tanıtılması istenilen kararla ilgili Türk Mahkemelerinde halen devam eden bir dava bulunmaması veya tanımanın Türk Mahkemelerince evvelce reddedilmemiş olması gerekmektedir.

    buna ilişkin açıkça yazılmış ifade/yazı bulunmalıdır. Bu durum müracaat esnasında yazılı olarak

    bildirilmelidir. Aksi halde boşanan kadın yasal zorunluluk olarak kızlık soyadını kullanacaktır.

    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı varken, yurt dışında veya Türkiye’de evlilik yabancı ülke vatandaşı

    olarak yapılmışsa, müracaattan önce Türk kayıtlarında düzeltme/kütük nakli yapılması

    gerekmektedir. (Bu durumda nüfus bölümünden randevu alınmalıdır.www.konsolosluk.gov.tr)

    • İstenen belgelerin Almanca’dan Türkçe’ye yaptırılan tercümelerinin Başkonsolosluğumuzda onaylanabilmesi için, tercüme işinin Başkonsolosluğumuzda kaydı bulunan yeminli tercümanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Tercüman listesine www.konsolosluk.gov.tr veya www.hannover.bk.mfa.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Müracaattan önce tasdik işlemlerinin yapılmış ve tamamlanmış olması önemle rica olunur. (Tasdik işlemi için randevu gerekmemektedir.)
    • Türkçe bilmeyenlerin (masrafı kendilerine ait olmak üzere) Başkonsolosluğumuzda kayıtlı yeminli tercüman ile müracaat etmeleri zorunludur. (Başkonsolosluk binasının yakınında da tercümanlar bulunmaktadır.)
    • Tarafların gerekli belgelerle, birlikte şahsen veya vekaletname ile vekilleri (noter tasdikli, fotoğraflı, boşanma tenfizi yetkisini içeren, Apostille Tasdikli, özel vekaletname) aracılığı ile Türkiye’de İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri nezdinde de müracaat ederek işlem yapmaları ve sonuçlandırmaları mümkündür.

    ֎Yukardaki şartların yerine getirilememesi halinde, kararların tanınması, nüfus kayıtlarına işlenmesi 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye’de bulunan Mahkemelerde yapılması gerekmektedir.

    (Randevu: www.konsolosluk.gov.tr>Nüfus>Yabancı Ülke boşanma kararının nüfus kayıtlarına tescili)


    Atatürk

    Pazartesi - Cuma

    8:30 - 13:30

    29.03.2024 29.03.2024 Dini Tatil - Paskalya Arifesi
    1.04.2024 1.04.2024 Dini Tatil - Paskalya
    10.04.2024 10.04.2024 Ramazan Bayramı
    1.05.2024 1.05.2024 1 Mayıs İşçi Bayramı
    9.05.2024 9.05.2024 Dini Tatil - Hz.İsa'nın Göğe Yükselişi
    20.05.2024 20.05.2024 Dini Tatil - Küçük Paskalya
    16.06.2024 16.06.2024 Kurban Bayramı
    3.10.2024 3.10.2024 AFC Milli Günü
    29.10.2024 29.10.2024 Cumhuriyet Bayramı
    31.10.2024 31.10.2024 Reformasyon Günü
    24.12.2024 24.12.2024 Noel Arefesi
    25.12.2024 25.12.2024 Dini Tatil - 1. Noel Günü
    26.12.2024 26.12.2024 Dini Tatil - 2. Noel Günü
    31.12.2024 31.12.2024 Yılbaşı
    1.01.2025 1.01.2025 Yeni Yıl